Publiquem la segona entrevista del cicle d’entrevistes als guanyadors en anteriors edicions dels premis que atorga la Fundació Congrés de Cultura Catalana.
En la seva última edició, el jurat del Premi Miquel Casals Colldecarrera va guardonar l’obra CODI CIVIL DE CATALUNYA Jurisprudència sistematitzada dels autors Judith Solé (coord.), Esteve Bosch, Mercedes Caso, Francisco M. Echeverría, Mº del Carmen Gete-Alonso, Pedro del Pozo, Cristina Villó i Dolors Viñas i publicada per l’editorial Tirant lo Blanch de València, per la seva capacitat divulgadora del Dret privat de Catalunya, atès que el posa a l’abast de tots els operadors jurídics gràcies a la relació que conté de les normes del Codi Civil de Catalunya i la jurisprudència més rellevant dels tribunals sobre les mateixes.
Hem entrevistat a Judith Solé , professora titular de Dret Civil de la Universitat de Barcelona i coordinadora de l’obra.
Entrevista
- L’obra Codi Civil de Catalunya posa a l’abast de tots els operadors jurídics el dret privat de Catalunya gràcies a la relació que conté de les normes del Codi Civil de Catalunya i la jurisprudència més rellevant dels tribunals sobre les mateixes. En quina mesura aquesta obra pot contribuir a l’àmbit de la jurisprudència catalana?
En la mesura en que tant els advocats com els propis jutges la facin servir per tal de recordar o conèixer les decisions jurisprudencials que s’han formulat en altres ocasions.
- Com és que no es publica gairebé obres de dret privat en català?
Potser el principal problema és que les editorials no estan disposades a assumir els riscos econòmics de la publicació en català, ja que el potencial públic comprador és més reduït. Amb tot en els últims temps sembla que es publiquen algunes més.
- En l’àmbit jurídic, respecte del català, cal parlar de precarietat o de discriminació?
Crec que la paraula més adequada es la de precarietat. Sovint els operadors jurídics utilitzen el castellà. Cal tenir en compte que una gran part dels jutges i magistrats a Catalunya no parlen català.
- Hi ha desconeixement per part de la ciutadania dels seus drets civils?
En general sí i també una gran confusió sobre el seu abast.
- S’està aplicant bé el codi civil català?
En general sí. El problema és que encara existeix reticència de una bona part dels advocats i de la classe judicial a la seva aplicació. Generalment el que passa és que existeix un elevat grau d’ignorància del dret privat català.
- Què representa per als autors del llibre haver rebut el premi Casals Colldecarrera?
És una veritable satisfacció i orgull.