El jurat ha decidit premiar per unanimitat l’obra de Flocel Sabaté i Curull “La pena de mort a la Catalunya baixmedieval: Retrat d’una societat” publicada per l’editorial Base , valorant que l’estudi de la història de l’aplicació de la justícia i el control social és una qüestió de primer ordre en la historiografia internacional actual. Per tant, estudiar l’aplicació de la pena de mort a la Catalunya baixmedieval suposa omplir un forat en els coneixements de la nostra història medieval i al mateix temps posar el cas de Catalunya en l’àmbit internacional.
Per fer-ho l’autor ha fet un recorregut molt minuciós per un gran nombre d’arxius catalans d’àmbit local i comarcal mostrant així la importància d’aquestes institucions de vegades poc reconegudes i l’enorme riquesa documental que hi ha custodiada.
Flocel Sabaté afegeix amb aquest llibre una aportació més a la construcció que ha anat fent al llarg dels anys a l’estudi del funcionalment de la justícia i l’organització del poder a la Catalunya medieval. Les seves obres anteriors sobre les vegueries de Catalunya (organització institucional) i el sometent (control de l’ordre públic) es veuen molt ben complementades per aquest darrer llibre, mostra d’una trajectòria coherent, rigorosa i innovadora en la seva recerca
Dimarts 5 de juliol a les 19 h, se celebrarà l’acte de lliurament del Premi al Jardí Ferran Soldevila de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, en una jornada que serà també un homenatge a la figura de Miquel Strubell i Trueta (1949 – 2022).
Flocel Sabaté i Curull

Flocel Sabaté és catedràtic d’Història Medieval a la Universitat de Lleida i doctor honoris causa per la Universidad Nacional de Cuyo (Argentina). Ha rebut els principals premis a la investigació a Catalunya, com la Distinció de la Generalitat de Catalunya per a la promoció de la recerca (2000) i el premi ICREA Acadèmia en dues ocasions, el 2015 i el 2020. És autor d’una extensa obra sobre la societat catalana medieval, i alguns dels seus llibres han merescut destacats premis, com el Pròsper de Bofarull, el Josep Iglésies i el Carreras Candi. És membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans i corresponent de les acadèmies d’Història d’Espanya, França i Estats Units. És director de la revista especialitzada Imago Temporis Medium Aevum i president de l’Associació d’Historiadors de la Corona d’Aragó. Ha estat professor convidat en universitats i centres de recerca d’arreu del món com Yale, Cambridge, París, Tòquio, Lisboa o Mèxic.
Amb la col·laboració de:
