El jurat del XXXVI Premi Ferran Soldevila ha decidit, per unanimitat, concedir el premi a l’obra de Josep M. Torras i Ribé Misèria, poder i corrupció a la Catalunya borbònica (1714-1808), publicada per Rafael Dalmau Editor. L’obra descriu, a través de l’anàlisi de documentació coetània, la situació política, econòmica i social de la Catalunya borbònica del segle XVIII, caracteritzada, com especifica el títol, per la misèria de la postguerra i pel poder despòtic i corrupte sorgit de la Nova Planta. Aquesta situació no varià al llarg de la centúria, malgrat que el país va aconseguir redreçar-se, tot recuperant els nivells de creixement anteriors a la Guerra de Successió, davant l’actitud hostil o parasitària de les noves autoritats. El llibre tanca, a més, una excel·lent trilogia, formada també per les obres La Guerra de Successió i els setges de Barcelona (1999) i Felip V contra Catalunya (2005).
Així mateix el jurat ha decidit fer una menció especial a l’obra ETA i nosaltres d’Antoni Batista, publicada per Pòrtic Edicions. ETA i nosaltres posa el focus en les relacions de Catalunya amb l’organització armada, des de la seva fundació fins a la seva dissolució. Revisant tota la documentació acumulada, però amb una lupa nova, i recollint la polifonia de veus, inclosa l’experiència pròpia. Amb aquest desè llibre l’autor tanca una llarga i prolífica trajectòria analítica del conflicte basc amb una defensa deontològica de l’ofici de periodista.
Dimarts 15 de juny a les 18 h, se celebrarà l’acte de lliurament del Premi al Jardí Ferran Soldevila de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, en una jornada que serà també un homenatge a la figura de l’historiador Ferran Soldevila l’any del 50è aniversari de la seva mort.
Josep M. Torras i Ribé
Deixeble dels professor Joan Mercader i Emili Giralt, és historiador i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona. Les seves recerques sobre la societat i les institucions catalanes, amb especial dedicació a l’organització municipal i a la Guerra de Successió, són el punt de partida d’una àmplia producció bibliogràfica de la qual destaquen, dins de la Col·lecció Bofarull, La Guerra de Successió i els setges de Barcelona (1999) i Felip V contra Catalunya (2005).Ha estat secretari i vicepresident de la Societat Catalana d’Estudis Històrics (de l’IEC) i director del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada. Ha rebut la Medalla de la Ciutat d’Igualada al Mèrit Cultural (1994) i l’any 2008 va ésser elegit acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona
Antoni Batista
Doctor en Ciències de la Informació, professor universitari i periodista. Ha treballat en diversos mitjans de comunicació, entre els quals La Vanguardia i l’Avui, i actualment és columnista del diari Ara. Es va especialitzar en periodisme en situacions de conflicte, molt singularment en els casos del País Basc, Irlanda del Nord i Israel-Palestina. També ha estudiat la lluita antifranquista, tema de sis llibres. Aquest és el desè i definitiu títol que dedica al conflicte basc. Compagina l’activitat acadèmica i literària amb col·laboracions a diversos mitjans.
Dimarts 15 de juny a les 18 h, se celebrarà l’acte de lliurament del Premi al Jardí Ferran Soldevila de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, en una jornada que serà també un homenatge a la figura de l’historiador Ferran Soldevila l’any del 50è aniversari de la seva mort.
Amb la col·laboració de: