La Fundació Congrés de Cultura Catalana s’ha adherit al manifest del 20 de desembre, que han elaborat un conjunt d’entitats que treballen per donar resposta a la repressió política i policial vinculada a l’1 d’octubre de 2017.
Manifest del 20 de desembre
Els sota-signants d’aquest manifest, representant entitats i col·lectius que des d’àmbits i perspectives diverses donen resposta a la repressió vinculada a la celebració del Referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i ofereixen suport a les víctimes d’aquesta repressió, volem fer públiques les següents consideracions:
1. Membres del Govern i activistes que pateixen presó, exili o confinament, persones que van patir la violència policial el dia 1 d’octubre als col·legis electorals, treballadors i treballadores de la Generalitat i membres de la sindicatura electoral encausats en relació a l’organització del Referèndum i, per extensió, tots aquells i aquelles a qui d’una manera o altra va afectar la repressió lligada als fets de l’1 d’octubre, tots i totes formem part del mateix cas i som víctimes de la mateixa ofensiva antidemocràtica. I, malgrat que cada situació requereix un tractament judicial, polític i comunicatiu específic,
entenem que és important que es mantingui la visió de conjunt i que no es perdi la perspectiva de la causa comuna.
2. Quan fa més d’un any de moltes vulneracions dels drets civils i polítics vinculades a la convocatòria de l’1 d’octubre, la gran majoria de denúncies en un sentit o un altre encara no s’han jutjat. És per això que fem una crida a tota la ciutadania a donar suport a les persones afectades assistint a les convocatòries de solidaritat o de la forma que considerin més oportuna. Al mateix temps, encoratgem a les persones denunciants de la violència policial a no retirar les denúncies i a anar fins al final del procés judicial.
3. Moltes de les denúncies presentades per ciutadans i ciutadanes que van patir situacions de violència policial l’1 d’octubre del passat any han estat arxivades perquè no s’ha pogut identificar els agents de la Policia Nacional i Guardia civil responsables. Cal un compromís clar per part de les institucions públiques, tant catalanes com estatals, per tal de promoure mesures per a prevenir la violència institucional. Concretament, instem a la identificació dels agents policials antiavalots de manera fàcil de recordar —tant per la tipografia com per la numeració i la mida— i que aquesta identificació sigui visible com a mínim a dos llocs del tronc, tant a la part frontal com a la part posterior.
4. Agraïm l’extraordinària solidaritat rebuda. De forma molt especial volem agrair la tasca desinteressada de dotzenes de juristes d’arreu del territori que s’han posat a disposició dels denunciants de la violència de l’1 d’octubre i de la resta
de vulneracions vinculades a la celebració del referèndum.
5. Reclamem no desvirtuar ni extreure el significat de les paraules i a tenir especial cura en com i quins missatges es donen a sobre que és violència.
6. Fem una crida a les institucions públiques -a totes- a comprometre’s decididament en la defensa dels principis reconeguts en el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics de Nacions Unides, subscrit pel regne d’Espanya l’any 1977, que reconeix explícitament els drets a la llibertat d’expressió, d’associació, de reunió, de manifestació, a la participació política (inclòs, en el seu article primer, el dret a l’autodeterminació de tots els pobles) i a un judici just (dret que abasta tot el procés jurídic-policial, des de la detenció fins a l’alliberament definitiu).
7. Les entitats i col-lectius sotasignats ens comprometem a treballar per la restitució dels drets vulnerats per la repressió relacionada el referèndum de l’U d’Octubre i fer-ho de forma unitària i coordinada.
Barcelona, 20 de desembre del 2018